Relax your spirit.

Een oosterse salade, een broodje kipfilet of een tropisch rijstgerecht. Zomaar drie maaltijden die nog lekkerder worden als je er mango aan toevoegt. Daarbij is mango ook heerlijk uit het vuistje of in een smoothie of sapje. Gelukkig is deze zoete vrucht ook nog eens hartstikke gezond.

De steenvrucht mango is oorspronkelijk afkomstig uit India en is één van de oudste bekende vruchten.  Mangobomen kunnen tot wel 40 meter lang worden. De meeste mango’s worden nog steeds in India geproduceerd, maar in Nederland verkopen ze vooral mango’s uit andere (sub)tropische landen.

In India wordt namelijk bijna de hele oogst zelf geconsumeerd. Daarbij gebruiken ze daar de bloemen van de mangoboom voor ceremoniën en beweert men dat Boeddha al slapende onder diezelfde boom zijn wijsheid heeft verkregen.

Toch is de mango natuurlijk vooral bekend om het zachtige, sappige, zoete, geeloranje vruchtvlees. Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmeting sterk uiteenlopen. Ze zijn er in geel, groen, oranje en rood.

zond smullen

Naast die fijne zoete smaak is de mango ook supergezond. 100 gram van de deze vrucht bevat slechts 61 kilocalorieën. Mango is rijk aan ijzer, calcium en magnesium en bevat veel vezels. Daarbij is de vrucht ook een vitaminebom: vooral vitamine A, B6, C en foliumzuur: 100 gram vruchtvlees bevat al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. In mango vind je tevens antioxidanten zoals bètacaroteen en zeaxanthine.

Er zijn studies die hebben aangetoond dat het regelmatig eten van mango goed is voor de huid en ogen en mango zou het concentratievermogen en geheugen verbeteren. Bij sommige mensen werkt mango goed op de spijsvertering of ter bestrijding van maagzuur. De meeste van deze specifieke gezondheidsvoordelen zijn echter niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Van het eten van mango zou je ook gelukkig kunnen worden, dankzij de aanwezigheid van het ‘gelukshormoon’ tryptofaan

Share Post:

Bekijk
ook

Soep maken

Maak je eigen deodorant. Maak soep, speel en varieer met groente en kruiden. Goed voor de weerstand en met weinig tijd kun je hierin veel

Deodorant

Maak je eigen deodorant. Neem een schone jam/groente pot. Vul deze met gekookt koud water. Voeg hier 20 druppels salie-etherische olie aan toe met een

Nitraat

Net als andijvie en sla is spinazie een nitraatrijke groente. Het advies is om niet vaker dan twee keer per week nitraatgroenten te eten. Nederlandse